DE ABDIJ (intro)

DE ABDIJ (intro)

Ziehier het logo van de ‘Vereniging voor de inschrijving van de Abdij Saint Philibert van Tournus en zijn omgeving als Werelderfgoed van de Unesco‘. Nee echt, zo heet de ‘Association pour l’inscription de l’Abbaye Saint-Philibert de Tournus et de son environnement au Patrimoine Mondial de l’Unesco‘ en ik ben er nog bestuurslid van ook. Het is namelijk nogal niet een gebouw! Een van de oudste geheel authentieke romaanse kerken van Frankrijk, met een geschiedenis die sterk verknoopt is met het christendom.
Al in 177 strijkt hier de heilige Valerianus neer, die de bewoners van een Romeinse vesting (Castrum Romanum) aan de Via Agrippa bekeert tot het Christendom. In 875 verleent Karel de Kale de monniken in Tournus het recht een klooster te vestigen. Enkele eeuwen later begint de bouw van de huidige abdijkerk, die in 1019 officieel gewijd zal worden. De kerk is tegenwoordig – onder de bezielende leiding van père Dominique Oudot – nog steeds actief, met elke zondagmorgen een mis.

Ik heb de abdij met opzet een belangrijke positie gegeven in het hoofdmenu van deze site. Het is voor veel mensen dé reden om Tournus te bezoeken. Op de subpagina’s van dit menu zal ik een vertaling* plaatsen van het officiële boekje dat de parochie uitgeeft. De getallen tussen haakjes achter de titels van de hoofdstukken komen overeen met de pagina’s in het drukwerkje. U kunt dit boekje (in het Franse, Duits of Engels) overigens ook in de kerk kopen, waarmee u het onderhoud van dit bijzondere monument steunt. De Abdij is ondanks zijn grote bekendheid en de vele tienduizenden bezoekers per jaar nooit verworden tot toeristische kermis. Naast het boekje zijn er in een hoekje van het narthex (de voorhal) wat ansichtkaarten en een mapje foto’s te koop, met betaling op goed vertrouwen in een grote urn.

Ik wens u veel leesplezier.
Gregor Hakkenberg van Gaasbeek

Datering Abdij Saint Philibert Tournus

Afbeeldingen uit de brochure “Tournus, Abbaye Saint-Philibert”,
onder verantwoordelijkheid van de parochie uitgegeven door Éditions Lescuyer.

**Het leeuwendeel van de vertaling – met name van alle religieus- en architectonisch-technische termen en eindredactie – komt op het conto van vriend, specialist Romaanse kerken en taalfanaat Gregor Hölscher. Waarvoor dank!

Vervolg brochure Abdij van Tournus>>