Oude beelden van Tournus

Oude beelden van Tournus

De tekening hierboven is in spiegelbeeld. Als je gewoonlijk over de rivier naar Tournus kijkt is het zuiden (midi) links en strekt de stad zich dus uit ten zuiden van de abdij. De kaart hieronder laat dat goed zien. De ‘Tuilerie” op de ‘rive gauche’ tegenover de stad is overigens deels bewaard gebleven. Er staat nog een oude droogtoren uit 1711.

Abbaye Saint-Philibert (Tournus)

De Anton Pieck-achtige tekening hieronder laat de abdij zien met drie torens intact. Een geromantiseerd beeld, want er zijn verder geen afbeeldingen van bekend. De twee wachttorens, onderdeel van de versterkte veste, staan er overigens nog wel.

Eglise de la Madeleine Tournus 2017


Drie plaatjes van Le Bief de Potet, een beekje dat vroeger dwars door Tournus stroomde. Nu nog trouwens, maar zoals je op de nieuwere plaatjes van dezelfde plek ziet, sinds circa 1900 onder de grond van het gelijknamige steegje: Impasse du Bief de Potet. De onderste foto is de huidige situatie. Hieruit blijkt ook dat ze in Tournus goeddeels met hun restauratiefikken van de binnenstad zijn afgebleven. Het is nog steeds een oude bende, maar daardoor juist zo authentiek. Al is dite uitbouw rechts natuurlijk een crime.

Gravure van de abdij Saint Philibert uit een oud boek over de Saône-et-Loire, van Abel Hugo Jules Verne en Adolphe Joanne.

Prachtige ansichtkaart van de Place des Arts, het plein achter de abdij, met rechts de abatiale verblijven.Kijk die schooierige kindertjes, keurig op een rijtje. Ze hebben waarschijnlijk wel een halve minuut stil moeten staan om netjes op de foto te komen. Links zie je regenpijpen onder een raam beginnen. Waarschijnlijk verbonden aan de gootsteen, voor het afvalwater.